OESTERIJ SPECIAAL


Details
TYPE: Creuse (Crassostrea gigas)
KWEEKGEBIED
Deze mooie volle oesters komen uit de beste kweekgebieden met veel stroming en een hoog voedselaanbod. Het nationaal park Oosterschelde is het grootste nationale park in Nederland, bekend om het zuivere schone water. De oesters worden geaffineerd in onze oesterbassins met gefilterd Oosterscheldewater.
KWEEKMETHODE
Tafelcultuur - De Oesterij Special wordt gekweekt in zakken en mandjes die worden vastgezet aan zogenaamde oestertafels. Door de golven en het getij krijgt deze oester een mooie diepe vorm en een dikkere schelp.
SMAAK
De affinage in gezuiverd Oosterscheldewater zorgt voor een mooi uitgebalanceerde, zoetere smaak. Omdat het een special betreft, is de oester mooi vol. Dit zorgt voor een rijke, romige smaakbeleving.
OESTERIJ SPECIAAL
Size Guide

Creuse III Oester
De Creuse III oester wordt gebruikt voor een oester van bescheiden formaat. Deze is ideaal als aperitief om rauw te eten.

Creuse I Oester
Een geweldige manier om deze oesters te eten is gegrild of van de BBQ. Door zijn afmeting en visgewicht, is deze oester ideaal om een warme bereiding aan te geven!
Creuse oester
Relatie tussen leeftijd en maat
Hoe groter de oester hoe ouder de oester. De Dutch Imperial (platte oester) is uitermate geschikt om rauw te eten evenals de Creuse III oester. Wilt u een warme bereiding geven aan oesters (BBQ, gratineren of stomen?) Dan adviseren wij u om Creuse I oesters te nemen!
De oesterkweek in Nederland wordt gekenmerkt door zijn bodemkweek voor de platte Imperial oesters. In de jaren '70/'80 is er echter ook begonnen met de kweek van Creuses op de kweekpercelen. Eerst alleen op de bodem en later ook op zogenaamde oestertafels. We zien dat we door het kweken van deze oesters op tafels, een mooie diepe gelijkmatige vorm kunnen creëren, de bodemoesters zijn iets ruwer en grilliger. Op speciaal ingerichte locaties wordt deze Oesterij Special vooral in hangende manden gekweekt. De groei gaat iets langzamer omdat deze door de golven wordt geremd. Hierdoor is de oester meestal al 3 à 4 jaar oud voordat deze gereed is voor consumptie.